18-месечно пътешествие до мечтана работа

Твоето образование е приключило. Време е да направиш първата стъпка в своята кариера. Мислиш, че знаеш какво искаш да правиш и тогава те връхлита: изправени сте пред трудна редица възможности. Идеалите се срещат с реалността. Започвате да се питате въпроси: Какво трябва да търся?Нормална заплата?Интересни проекти? Или добър баланс живот-работа?

За Камилло Фалко, всички тези са били важни условия. Но за току-що завършилия химик е имало и друга движеща сила: „Исках да използвам моето знание и умения за нещо полезно за света“, казва Камилло. Затова, мотивиран от желанието си да направи света малко по-добро място чрез употребата на технологии, благосклонни технологии, Камилло кандидаства в Линде Груп – и той беше успешен.

Страстта на Камилло Фалко към устройчивите енегии всъщност започва в по-ранна фаза. Роденият в Италия изследовател завършва своя докторат в Института Макс Планк за Колоиди и Интерфейс в Постдам, където работата му се фокусира на хидрометралната карбонизация на биомаса за енергиини приложения. „Това беше наистина вълнуваща тема“, казва Камилло. Въпреки това, той така и не разбрал напълно как проучването му може да бъде използвано. Вместо това, той твърде често се притеснявал върху публикацията на следващото му проучване и това не е нещото, което Камилло изгарял от желание да прави „ Исках да помогна за създаването на устройчиви енергии за пазара“

Поради това, Камилло започнал да гледа други опции. И именно това е моментът, когато открива Европейската програма за завършили на Линде (ЕПЗ). Целта на 18-месечната програма е е да подготвя вдъхновяващи млади таланти за мениджърски задачи в компанията. Колкото по-близо се вглеждал в Линде, толкова по-ентусиазиран ставал за сектора за чиста технология на компанията.- и все повече си представял експертизата си, поставена в добра употреба. В края на краищата, Линде развива устойчиви решения за производство на чиста енергия, която намалява въглеродните емисии – нещо, с което Камилло е добре запознат. И не след дълго той получава шанс, за да се докаже. По време на първите 6 месеца от обучението си, Камилло беше част от екип, който работи върху разработка на беземисионни водород от водородникарбони. „Преди това, моето знание беше ограничено до научни проучвания. Но в Линде, имах възможността да видя от първа ръка как бизнес случаи се правят от нови химични процеси – и как те се превръщат в реални проекти“. Жаден за знание и воден от желанието да получи възможно най-много от опита, любопитната страна на Камило блестяла: „Заливах колегите ми с въпроси“ казва той.

Въпреки че, чистата технология наистина го впечатлява и е нещото, което го кара да се чувства „вкъщи“, Камилло Фалко е трябвало да излезе от комфортната си зона по време на ЕПЗ. По време на програмата, завършилите сменят три различни етапа. Това е нещо, което Камилло наистина цени:”Даде ми възможност да опозная различни области на тази голяма компания.“ За втората му смяна, той се присъединява към LiGaPro, филиал на Линде Груп в Германия, който се занимава с операционната страна на производството на газова технология. Това е мястото, където Камилло открива истинското си призвание. „Работата с инсталация носи със себе си неочаквани проблеми, които трябват да бъдат разрешени. Това означава нови предизвикателства всеки ден“. Всъщност, Камилло се наслаждава толкова много, че решава да се върне в тази област един ден.

След две спирки в Германия, последната ротация на Камилло го води обратно в Италия. Той е изпратен в база за пълнене на бутилки в Арлуно, близо до Милано, където открива изцяло нова страна на Линде. Всеки ден се сблъсква с нови логистични предизвикателства, пред които се изправя бизнеса. „Наистина подценявах това. Тук, имах възможността да видя в детайли как се управляват реални операции“

Въпреки това, не е само опита по проектите, за който Камилло си спомня с приятни чувства. За него, опита с менторството е също толкова ценен. Всеки стажант се подпомага от опитен мениджър, който остава техен ментор за целия период на програмата. „Линде е толкова голяма компания, затова може да бъде малко объркващо да се ориентираш в началото“, казва Камилло, „Щастлив съм, че менторът ми отдели време да ми помогне да разбера всички“. Всъщност, все още поддържаме връзка – и не само професионална. Такава е била природата на техните професионални отношения и приятелството идва естествено след това: „Все още се срещаме и говорим за всичко, не само за работа!“

Основното за програмата? За Камилло, това дошло в края – веднъж щом тези предизвикателни 18 месеца били зад гърба му. И дошла във формата на голяма, финална презентация, представена от него, заедно с още 15 завършили от цяла Европа. Пред публика от техните ментори и лидери, завършилите събрали техния опит под мотото „Едно Линде“. Тогава те споделили този опит чрез игри, панелни дискусии и интерактивни лекции. „Нашите ментори и мениджъри инвестираха време, пари и ресурси в нас. Мен лично ме направи горд да видя колко доволни са“, спомня си Камилло.

Скоро след завършване на ЕПЗ, Камилло става процесен инженер за обекти за производство на Линде заедно с LiGaPro и сега живее със съпругата и детето си в Мюнхен. След като е намерил чудесно чувство на завършеност в своя професионален живот, той е уверен, че е направил правилния избор да започне програмата. Отгоре на всичко, е бил способен да намери баланса работа-личен живот, което му оставя време за младото му семейство: „Моят двегодишен син, консумира голяма част от енергията ми“, казва той, смеейки се.

Камило продължава да влага голяма амбиция в работата, която прави. Между другите неща, той е разработил и начин, с който Линде да предвижда консумацията на енергия от станциите за разделяне на въздух: перфектна комбинация от знанието му и желанието му да го види в действие. Това в крайна сметка е точно визията, от която той тръгва: „Горд съм с работата си всеки ден, защото има истинска полза“.

От лабораторията към Линде: завършилият химик Камилло Фалко обмислял къде да отиде за своето следващо предизвикателство, когато се натъква на Европейската програма за завършили. Предстоят му взискателни месеци, но също и неговата мечтана работа: