Вътрешни съвети: думи на ректутър

В ролята й на партьор ЧР за Линде, Мюнхен, Джеанин Краемер е видяла повече от полагащия й се дял кандидати, които кандидатстват в компанията. В това интервю, ние я питаме как кандидатите могат да си осигурят най-добрия шанс за предложение за работа в Линде. Открийте нейните опитни съвети и още!

Джеанин, нека да започнем като научим повече за твоето CV! С какво си се занимавала преди Линде?
Учих Международна бизнес администрация в Германия и Франция. След това работих за Корн Ферри – международна изпълнителна компания за проучване преди да се преместя във Ферреро – шоколадов производител, където бях мениджър ЧР. През 2010 се присъединих към Линде.

Много е важно едно CV да ни даде ясно, с един поглед разбиране за кариерата и развитието на кандидата.

Така, CV-то е първото нещо, което виждаш от профила на един кандидат. Какво се опитваш да оцениш в този момент?
Опитваме се да оценим дали профилът на кандидата пасва на поставенната роля. Доброто CV ни помага по време на фазата на предварителната селекция като ни показва релевантния опит и ни помага да определим дали това пасва на ролята/вакантната позиция. Много е важно едно CV да ни даде ясно, с един поглед разбиране за кариерата и развитието на кандидата.


Често казват, когато говорим за CV-та „някои са чудесни, някои са лоши и голяма част са добре“. Какво, от твоя опит прави едно CV да изпъква от множеството?
Доброто CV ти разказва история за човека. Лошото означава, че наистина не можеш да търсиш информацията, защото не е фокусирано. По мое мнение, структурата е много важна. Използвайте заглавия, подчертавайте названията и оставете място между тях. Също така, помислете за персонализирано CV, за да подчертаете определени роли като подчертавате определена информация.

цялата информация трябва по някакъв начин да ни дава индикация за потенциални силни страни, мотивация или перспектива.

Каква е оптималната дължина за CV?
Бих казала, че няма „лимит“, но трябва да корелира с етапа на кариерата Ви. Например, ако някой тъкмо е завършил университет, CV-то им не трябва да бъде 5 страници дълго!

Кога информацията става ирелевантна? Трябва ли кандидатите да споменават, че са например капитан на спортен отбор?
Поставено по този начин, цялата информация трябва по някакъв начин да ни дава индикация за потенциални силни страни, мотивация или перспектива. Извънработната информация трябва да бъде сведена до минимум и да има смисъл – и бъдете сигурни, че е истина! Интервюирала съм много хора, които твърдят, че „съм заинтересован от пътувания и култура“, и които въобще не изглеждат дори малко заинтересовани, когато ги попитам!


Нека да минем на мотивационното писмо, което придружава едно CV. Какво, според теб го прави добро?
За мен, едно добро мотивационно писмо първо и най-важно добавя стойност като осигурява допълнителна информация. То не трябва да обобщава историята на кариерата отново! Предпочитам да виждам неща като Вашата мотивация за промяна, повече информация и компетенции, които не се виждат в CV-то – като стила Ви на работа – и накрая, практическа информация като време за предизвестие и очаквания за заплащане. Каквото и да правите, не изброявайте отново работни спецификации и да казвате „ о, междудругото, аз пасвам на всички тези!“

И сега към интервюто – източник на притеснения за много кандидати! Какво Линде се опитва да извлече от кандидата на този етап?
Първо, никой не трябва да бъде уплашен от интервю в Линде. Първо, опитваме се да проведем отворен, честен, двустранен разговор, но разбира се ние разбираме това, че хората често са притеснени или развълнувани, или и двете. Целта наистина е да оценим до колко е подходящ един кандидат за ролята, както и какво желаят и дали можем да го изпълним. Също така това ни дава възможност да изследваме всякакви празнини между ролята и опита на кандидата и разбира се, да оценим културното пасване: дали кандидатът има качества, които ще паснат на Лидне в цялост, но също и на екипа, с който ще работи.


Какво имаш предвид под двустранен разговор?
Често питаме кандидата на края на интервюто дали имат някакви въпроси към нас и по-често те казват „не“! Винаги намирам това за много учудващо. Помислете колко много време прекарвате на работа: това е една голяма част от живота Ви! Би следвало да се опитвате да разберете възможно най-много за ролята си, задълженията си, проектите, за интерфейса, за екипа, за мениджъра и т.н. Идеята: Използвайте възможността да задавате въпроси!


Първо, никой не трябва да бъде уплашен от интервю в Линде.
Те трябва да четат длъжностната харектеристика, да помислят за въпроси, които могат да зададат, да разберат с какво се занимава Линде и накрая да покажат интерес!

От твоя опит, какво би казала, че се смята за златно правило при интервю за работа?
Много е важно хората да идват подготвени. Те трябва да четат длъжностната харектеристика, да помислят за въпроси, които могат да зададат, да разберат с какво се занимава Линде и накрая да покажат интерес! Понякога се изправям срещу кандидата, мислейки „защо е този човек тук?“, защото те просто изглеждат толкова незаинтересовани от ролята!


И някакви абсолютни непозволени неща?
Често чувам кандидати да говорят по негативен начин за техния настоящ работодател – това е общо казано непозволено. Също така има откровен човек и твърде откровен човек! Веднъж попитах кандидат „имате ли някакви въпроси към нас във връзка с ролята?“ и той каза „ох, нямах време да прочета обявата за работа отново и затова не съм напълно сигурен!“. Никога не казвайте това!

Какво би казала за телефонните интервюта. Някакви специфични съвети?
Първо и най-вече, въпреки че телефонните интервюта са малко по-непорсонални, опитайте се да направите връзка с интервюиращия още в началото чрез основен разговор например. Говорейки практично, например уверете се, че сте на тихо място, където няма да бъдете притеснявани и разбира се, подгответе се, както бихте се подготвили за интервю лице в лице.

Линде е удивителна компания. Ние сме горди от това, което правим и имаме много какво да предложим

Накрая, помниш ли своя собствен опит от интервюто в Линде.
Помня го добре! Помня, че излязох с впечатлението, че наистина имам ясна картина за ситуацията в Линде. Почувствах се уверена да направя решение, базирано на това.


Имаш ли някакви последни думи за всеки, които планира да кандидатства в Линде?
Линде е удивителна компания. Ние сме горди от това, което правим и имаме много какво да предложим – затова не се страхувайте да се свържете с нас! Бъдете истински и ни покажете кои наистина сте.